Pleje af pelsen

Man skal fra starten vænne hvalpen til at pelsen bliver børstet helt i bund hver dag. På denne måde bliver det en del af familiens daglige rytme, som hunden elsker og ser frem til. Er denne rutine indarbejdet, tager det ikke lang tid, og man har altid en pæn og velplejet hund med en lækker pels. Børst aldrig i en tør pels, men lav i blanding af en god balsam og vand eller brug en filterløsner spray.

Jeg har altid i den første tid gjort det til en hyggestund om aftenen i sofaen, hvor min lille hvalp så har ligget på et tæppe. Dette har været en rigtig hyggestund for os begge 2 og jeg lyver ikke når jeg siger det er endt med hvalpen bare har lagt sig på ryggen når den er kommet op. Når hvalpen er blevet tryg med at blive børstet igennem og fået tjekket tænder og negle, vender jeg dem herefter til at blive soigneret på et bord eller jeg har siddet på gulvet med dem.

Havanesen er en langhåret selskabshund, og uanset om Du ønsker at holde din hund i lang pels, eller Du får den klippet i kortere pels, skal pelsen børstes og ordnes.

En Havanese udvikler underuld som skal holdes i orden, da det er her filtrer opstår.


Børstning m.m.:
Det anbefales at børste og ordne pels hver dag. Børst pelsen igennem og fjern evt. filtre. Du skal aldrig børste i tør pels, men bruge en spray med ”no-tangle” eller lignende produkt. Tør pels kan knække, og ved at spraye let over hunden bliver pelsen mere glat og lettere at komme igennem. Endvidere hjælper sprayen med at rense for snavs.

Børstning foretages med følgende redskaber:

Brug en god børste med svine- og plastic børster. Børst pelsen igennem så de lange hår rettes ud. Brug derefter en god frisørkam til at frisere pelsen. Denne vil fjerne løse hår og underuld. Hvis kammen sætter sig fast (filtrer), så bruges en carde til stille og roligt at opløse filteren – herefter kan kammen frisere uden problemer.

En carde skal bruges med forsigtighed. De mange pigge kan ødelægge pels og hud, så den trækkes forsigtigt gennem filtren uden at trykke for hårdt. Hellere mange gange end for hårde tryk.

Denne metode kan gøres hver dag, og tager så kun få minutter, hvor det bliver til en hyggestund med din hund.


Bad:
Det anbefales at bade din Havanese hver 10. – 14. dag. Pelsen holdes ren og fin og det er en fornøjelse at have en lækker hund – også for hunden selv.

Hunden gøres våd med en bruser.

Brug herefter en god shampoo – gerne en biologisk nedbrydelig (kan ikke blive 100 %, da shampoo skal rense pelsen – men tæt på), og hvor farve og duft er naturlige ting.

Pelsen vaskes igennem med shampoo, og denne skylles helt af.
Herefter bruges en balsam som tilsættes som ved vask af vores eget hår. Lad denne sidde i pelsen nogle minutter og skyl så også pelsen ren herefter.

Brug et håndklæde til at fjerne så meget vand som muligt, og skift til et tørt håndklæde, hvor hunden kan være pakket ind i dette ca. 20 minutter. Det fjerner meget af det resterende vand, som man så slipper for at fønne ud.

Hunden føntørres med børstning undervejs. Hvis du har lang pels, så sættes toppen op med små elastikker, og nu har du en lækker ren hund.

Dette skriv omkring pelspleje har jeg fået lov at låne af Dorthe fra kennel Glerups. Det skal lige siges, at jeg selv tilvender mine hvalpe til pelspleje som Dorthe her beskriver.